Dato

12. sep. 2024

Forfatter

André Tandberg

Temaer

NMBU

Helix

Racerbil

News

3

min. lesetid

Fra idé til Silverstone: Helix NMBU – en reise mot alle odds

Fra idé til Silverstone: Helix NMBU – en reise mot alle odds

Helix i Silverstone. Bilde lånt av Helix
Helix i Silverstone. Bilde lånt av Helix
Helix i Silverstone. Bilde lånt av Helix

En vårdag i 2023 ble en visjon født ved NMBU. Helix, en drøm vokst fram av André Rasens ambisjon om å gi studentene ved Norges Miljø og Biovitenskaplige Universitet en unik mulighet til å skille seg ut gjennom praktisk erfaring i den prestisjetunge Formula Student-konkurransen. Høsten 2023 vokste denne visjonen til et team på 33 engasjerte studenter som sto klare til å møte utfordringene på veien mot å bygge sin egen racerbil.

 

Prosjektets første steg var ambisiøse. Tre mål ble satt: å etablere et lag, avduke bilen og delta i konkurransen på Silverstone sammen med ingeniørstudenter fra hele verden. Med disse målene som rettesnor begynte Helix å forme sitt første kjøretøy, til tross for noen hindringer. Et av de største var mangel på sponsorer. Deres første sponsor kom først på plass i januar 2024. Med midler til å kjøpe rør til rammeverket, startet produksjonen, og den kreative prosessen tok fart.

 

I løpet av våren 2024 jobbet studentene iherdig med å bygge bilen bit for bit, med en imponerende kombinasjon av kreativitet og teknisk kunnskap. Da bilen skulle avdukes i april, var rammen synlig, rattet teipet fast, og elektronikken fortsatt under utvikling. Likevel var fremgangen tydelig, og teamet visste at de var på rett spor mot en fungerende bil.

 

Da juni ankom, jobbet Helix-teamet intenst for å få bilen klar til konkurransen i juli. Verkstedet ved NMBU ble flittig brukt, og var en viktig ressurs som ga studentene friheten til å designe og bygge bilen selv. Resultatet? En nesten komplett bil – 97% ferdig – ankom Silverstone.

 

Selv om motoren krevde omprogrammering for å møte Formula Student UK sine krav, og de dermed ikke fikk gjennomført alle testene, var det ingen tvil om at Helix hadde oppnådd noe bemerkelsesverdig. De bestod flere kritiske tester og fikk anerkjennelse fra både dommere og konkurrenter.

 

Erfaringene fra Silverstone har gitt Helix ny energi. Nå ser de fremover, med et ambisiøst mål om å ha bilen ferdig allerede i mai for å kunne teste og forbedre den før neste konkurranse. Dette er bare starten på Helix sin reise, og det er ingen tvil om at de kommer til å fortsette å imponere med sitt pågangsmot og dedikasjon.

Necia er stolt hovedsponsor, og heier på Helix hvert steg av den svingete veien de kjører.